maanantai 14. syyskuuta 2015

Tartu rohkeasti tablettiin!


SenioriVerkko-projektimme lentävä lause on: tieto- ja viestintätekniikka on hauskaa, hyödyllistä ja tuo iäkkäänkin elämään uusia ulottuvuuksia. Meillä on käytössä tablettitietokoneet eli kosketusnäytölliset tietokoneet, joita ikääntyneet ovat infotilaisuuksissa, pelitapahtumissa ja piloteissa kokeilleet. Olemme kohdanneet innostuneita osallistujia ja tutustujia. Hämmästystä on herättänyt tabletin monipuolisuus. Sillä voi mm. katsoa tv-ohjelmia, pelata, piirtää, lähettää sähköpostia, valokuvata, tutkia tähtitaivasta, hoitaa pankkiasioita, lukea e-kirjoja ja sitä voi käyttää reittioppaana.


Hieno uutinen on se, että tabletti on tullut etätulkkauksen laitevalikoimaan. Kokemuksiemme mukaan tabletti on ikääntyneelle helppokäyttöinen. Etenkin heille, joilla ei ole kokemusta tietokoneen käytöstä. Tabletin näyttöä on helppo hipaista, ei tarvitse opetella logiikkaa käden, hiiren ja näytön välillä. Loogisempaa on koskea sormella tai kosketusnäyttökynällä suoraan kohdetta tabletin näytöllä.

Tablettien käyttö varhaiskasvatuksessa ja kuntoutuksessa lasten parissa on jo yleistynyt. Haluamme omalta osaltamme viestittää, että myös ikääntyneiden parissa työskentelevät ottaisivat tabletin ja sen monet mahdollisuudet huomioon työssään. Tabletin avulla voi ikääntynyttä kannustaa tekemään asioita, jotka hän muutoin saattaa kokea vaikeina. Sovelluksia löytyy joka lähtöön, monet ilmaisversioina. Esimerkiksi maalaaminen, pelaaminen, savenvalanta ja valokuvien otto ovat mahdollisuuksia luovaan ilmaisuun ja kannustavat käsillä tekemiseen. Tablettia voidaan käyttää myös ryhmässä. Näytön voi heijastaa seinälle ja kaikki voivat osallistua yhdessä vaikkapa tietokilpailuun.


Nykyaikaisten viestintävälineiden, kuten tabletin, käytön oppiminen vahvistaa osallisuutta yhteiskunnassa. Olemme saaneet kuulla kommentteja, kuten "Oho, minähän osaan!" ja "Kyllä on hyvä tutustua näihin nykyajan laitteisiin!". Sähköisen asioinnin opettelu ei ole iästä kiinni, enemmänkin tarvitaan myönteistä asennetta. Tartu sinäkin tablettiin! Mikä ilo onkaan, kun voit hoitaa itse laskujen maksun, viestiä sähköpostilla ystävän kanssa tai harjoittaa sorminäppäryyttä kivan pelin avulla.

Hyvinvointia, toimintakykyä ja osallisuutta voidaan luoda tieto- ja viestintätekniikan kautta!

SenioriVerkko - hyvinvointia mobiilisti -projekti.  
Päätavoitteena on edistää iäkkäiden toimintakykyä sekä osallisuutta tieto- ja viestintätekniikan kautta. Projekti kuuluu Vanhustyön keskusliiton koordinoimaan ja RAY:n rahoittamaan Eloisa ikä -avustusohjelmaan. 

Kotisivut: senioriverkko.com
DigiKyllin seikkailut -blogi: 
digikylli.blogspot.fi

Ei kommentteja: